Εγγραφείτε
Σεντένο: Πράσινο φως για τη δόση από το EWG, μετά τις 15 Μαρτίου η εκταμίευση PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 03 Μάρτιος 2018 02:14
Με δήλωση του Προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για θετική εισήγηση της Κομισιόν για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, ενώ παράλληλα διασαφηνίστηκε ότι το σημερινό EuroWorking Group ενέκρινε τη δόση.
 
Πλέον, ξεκινά μία διαδικασία η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εκταμίευση  της δόσης των 5,7  δισ. ευρώ το δεύτερο 15θήμερο του Μαρτίου (σ.σ. ακόμη 1 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα από την 1η Απριλίου με ορόσημα τους πλειστηριασμούς και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές).
 
Ανάλογη επιβεβαίωση της έγκρισης από το EWG της δόσης έρχεται και από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εκπροσωπεί στις Βρυξέλλες ο κ. Γ. Χουλιαράκης. Η σημερινή σύνοδος δεν έχει μόνο στο επίκεντρο την "ουρά" της 3ης αξιολόγησης (σ.σ. η έγκριση εκκρεμεί από τον Ιανουάριο) αλλά και το χρέος, καθώς και την αποτίμηση των πρόσφατων 4ήμερων επαφών στην Αθήνα. 
 
Αρχίζουν οι διαδικασίες
 
Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε: "έχω ενημερωθεί ότι το EWG στις 2 Μαρτίου επιβεβαίωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος του ESM. Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτούμενων ενεργειών επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα και μια συνεχιζόμενη προσπάθεια μεταρρυθμίσεων".
 
Ο κ Σεντένο περιγράφει και τη διαδικασία που θα ακολουθήσει. "Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της 4ης δόσης του προγράμματος, μετά την ολοκλήρωση των εθνικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την απελευθέρωση της πρώτης υποδόσης  ύψους  5,7 δισ. ευρώ το δεύτερο 15θήμερο του Μαρτίου".
 
 
"Πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους"
 
Ο πρόεδρος του Eurogroup για τα επόμενα στάδια ανέφερε "έχουμε εισέλθει τώρα στον τελικό γύρο του ελληνικού προγράμματος του ESM. Η τέταρτη και τελική αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη. Το ίδιο είναι και οι τεχνικές εργασίες για πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους".
 
"Η Ελλάδα έχει αρχίσει να στρέφεται για χρηματοδότηση στις αγορές και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σε μια στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, η οποία θα είναι κρίσιμη για τον καθορισμό του μεταμνημονιακού πλαισίου" ανέφερε.  "Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει σε μία ισότιμη βάση σε σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους της και να αφήσει πίσω της τις ημέρες της κρίσης" κατέληξε.
 
Επιβεβαίωση από ΥΠΟΙΚ- πρόοδος για το χρέος
 
Από την πλευρά του το ελληνικό ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως στο  EWG "συζητήθηκε η σημερινή Έκθεση Συμμόρφωσης, επιβεβαιώθηκε η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ανέλαβε η χώρα και ολοκληρώθηκε και τυπικά η τρίτη αξιολόγηση". 
 
Εκτιμά ότι "η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ θα γίνει αμέσως μετά την  ολοκλήρωση των διαδικασιών στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών της  ευρωζώνης και μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2018", δηλαδή λίγο νωρίτερα από ό,τι αναμένει ο πρόεδρος του Εurogroup.
 
"Η συζήτηση η οποία διεξάγεται εντατικά εδώ και ένα μήνα σε τεχνικό επίπεδο για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και συνεχίζεται " επισημαίνει το ΥΠΟΙΚ.
 
Πηγή: capital.gr
 

 thessagora2a

 

οι προσφορές απο τa μεγαλύτερα e-shop 

thesstoday-2018a

 

 

ενημέρωση 24ωρες 7 ημέρες

 

logo-diaf

 

 

 

 

 

S5 Box

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.

firesports

 

 

 

 

logo tsiakmakis

cannabis1 

 bonbon